PRVNÍ NÁŠUP INFORMACÍ O CHYSTANÉ HŘE LIBERTALIA: PIRÁTI VZDUCHOMOŘÍ

Není tomu ani týden, co nám Jamey Stegmaier na streamu odhalil nově připravovanou hru s názvem Libertalia: Piráti Vzduchomoří. V den oznámení jsme se toho sice moc nedozvěděli, ale hned v následujících dnech se to na facebookové stránce Libertalie začalo hemžit novými informacemi o připravované deskovce. U nás hra vyjde v češtině díky Albi a my se v tomto článku zaměříme na zajímavé věci, které nám byly odtajněny.

Libertalia: Piráti Vzduchomoří vychází z původní hry Libertalia, která je ve svém základu kvalitní hrou a pro leckteré hráče tou nejlepší pirátskou, která kdy vyšla. Jamey Stegmaier se proto nechal slyšet, že při úpravách se nemuseli pouštět do změn samotného jádra hry, ale spíše se zaměřili na drobnosti a estetiku.

Jednou z největších změn doznaly žetony kořistí. Ty byly v původní Libertalii kartonové a potisknuté jen z jedné strany. Bylo to z toho důvody, aby byl ve hře tajný prvek. Tedy, poklady byly viditelné pro všechny, ale po uloupení si je hráč otočil lícem dolů. Tato mechanika však neměla moc velký smysl, a tak se v nové Libertalii setkáme s oboustranně potisknutými plastovými žetony, které Vám mohou připomínat dílky ze hry Azul. A skutečně. Jamey Stegmaier otevřeně přiznává, že inspirace Azulem ve hře opravdu je. Prvním plusem plastových dílků je lepší manipulace a snazší příprava hry a druhým je ten, že tyto barvené kostičky dokáží v hráčích vyvolat pocit zisku něčeho opravdu cenného.

Pokud si teď říkáte, že když takovou péči dostanou žetony kořisti, tak by hra mohla obsahovat třeba i kovové mince. S tím Vás bohužel zklamu. V Libertalii najdete klasické kartonové dublony, protože ty kovové by hru zbytečně prodražily. Je však možné si je předobjednat za zvýhodněnou cenu na eshopu Stonemaier Games. Jenže je tu další zádrhel. Toto vydavatelství do našich končin balíčky neposílá. Pokud tedy nemáte známého v USA nebo na jiném místě, kam vydavatel balíky odesílá, budete muset doufat, že nám je „přiveze“ Albi nebo některý z obchodníků.

Další změny byly provedeny v samotné logice hry a na kartách pirátů. V původní Libertalii se všichni hráči plavili se stejnou posádkou na jedné lodi, což nedávalo moc smysl. V nové verzi bude každý hráč obhospodařovávat svou loď s posádkou, kterou bude vysílat na ostrovy pro kořist. Tu získáte tak, že si vyberete kartu piráta a zahrajete ji lícem dolů. To udělají i Vaši protivníci, následně se všechny karty otočí a poskládají se podle hodnoty, která je na každé kartě uvedena. Ve fázi „Den“ se poté vyhodnocují efekty samotných karet, a to od karty s nejnižší hodnotou po tu nejvyšší. Ve fázi „Noc“, tedy v části hry, kdy loupíte poklad, se stejné karty vyhodnotí od nejvyšší po nejnižší.

K těmto mechanikám bylo nutné vymyslet jednu „drobnost“. V původní Libertalii byl občas problém s tím, že hráči zahráli kartu se stejnou hodnotou a nebylo tak zcela jasné, kdo by měl vyhodnocovat dříve. Jamey proto přišel s nápadem na vytvoření stupnice reputace, která bude jasně ukazovat, který pirát bude vyhodnocován jako první. Zároveň bude tento žebříček sloužit jako zdroj peněz, které získáte na začátku každého kola. Hráč s nejvyšší reputací dostane nejméně dublonů a protivník s nižší reputací naopak více. Zní Vám to trochu nelogicky? Možná, ale věřme, že to ve hře bude fungovat.

Ještě pár informací o posádce. Ta se proměnila z obyčejných pirátů na antropomorfní zvířecí piráty, aby lépe zapadali do světa nové Libertalie. Jamey a jeho tým prošel a pozměnil každou ze všech 40 karet tak, aby je lépe vybalancoval a vyladil pro novou verzi hry. Zároveň se snažili o to, aby byl text na kartách srozumitelnější a vyřadil některé odkazy, které nejsou v dnešní době moc populární (například odkaz na otroctví).

Značnou péči dostala i pravidla hry pro dva hráče. Ač byla původní Libertalie hrou pro 2-6 hráčů, v komunitě se ustálil názor, že pro kvalitní zahrání se potřebujete sejít alespoň ve 3 lidech. To Jameymu vrtalo hlavou, a tak se můžeme těšit na přepracovanou část těchto pravidel. A samozřejmě nesmíme zapomenout na sólo mód, který k deskovkám za poslední roky neodmyslitelně patří. Ten pro změnu vytvořil tým z Automa Factory, což by mohlo být zárukou kvality. Do vydání je ještě spousta času, a tak se společně můžeme těšit na další novinky ohledně Libertalie.

Napsat komentář