DRAFTOSAURUS

Když jsem jako dítě dostal knihu Atlas dinosaurů, úplně mě uchvátila. Čím dravěji a zleji dinosaurus vypadal, tím více mě zajímal. Už asi navždy budu mít v hlavě výjev z obrázku, na kterém Ankylosaurus drtí svou koulí na ocasu nohu T-Rexe. 

O pár let později jsem ve videopůjčovně objevil Jurský park a bylo vymalováno. Chtěl jsem svůj vlastní dinopark nebo aspoň nějaký navštívit. A o několik dalších let později si tento sen můžu splnit. Nejen já, ale i vy. Vy kteří jste snili o tom, že se jednou napjatě projdete kolem výběhu T-Rexe nebo budete krmit a hladit Brachyosaura. Pojďme spolu vyrazit mezi tato prehistorická monstra.

O hře

Nejprve bych chtěl upozornit všechny, kteří čekají obrovskou hru se spoustou možností, jak si svůj park navrhnout. Nic takového tu nenajdete. Na druhou stranu Vám hra nic podobného nepodsouvá. Ani velikostí krabice a ani názvem, který vznikl spojením slov draft a dinosaurus. 

A draft je právě základní mechanikou hry. Vybíraní jednoho dinosaura z mnoha dalších, umístění do parku a obdržení nových potvůrek, ze kterých si opět budete vybírat. Jak jednoduché, jak prosté a jak neuvěřitelně zábavné.

Draftosaurus je určen pro 2-5 hráčů ve věku od 8 let a s herní dobou kolem 15 minut. Ačkoliv je hra spíše pro mladší deskovkáře, určitě si najde místo ve sbírce i u starších hráčů. Draftosaurus je totiž přesně ten typ hry, který chcete vzít s sebou do hospody nebo jako filler mezi delšími deskoherními sezeními.

Jak se to hraje?

V roli ředitele dinoparku se hráči snaží zaplnit svou zoo těmi nejzajímavějšími exempláři. Abyste získali nejlepší hodnocení od zákazníků a mohli jste tak svůj park prohlásit za nejúspěšnější, budete muset správně umisťovat jednotlivé druhy do výběhů.

Na začátku hry si každý hráč vezme hráčskou desku. Ty jsou oboustranné a rozdělené na letní a zimní část. Ale pozor! Je nutné začínat hru tak, aby měli všichni zúčastnění stejnou stranu desky. 

Hra se skládá ze dvou kol, ve kterých odehrajete celkem 12 tahů. Všichni si náhodně vezmou 6 dinosaurů z pytlíku, poté začínající hráč hodí kostkou, která určí, do kterých výběhů mohou ostatní hráči dinosaura umístit. Po hodu kostkou si hráči vyberou jednoho z dinosaurů a umístí ho do zoo. Zbylé poté pošlou soupeři po levici a kostka se předá po směru hodinových ručiček. 

Takto kolo pokračuje do té doby, než mají všichni hráči 6 dinosaurů ve svém parku. Stejným způsobem se odehraje i druhé kolo, spočítají se vítězné body a určí se vítěz.

Ještě se na malou chvíli vraťme ke kostce a hráčským deskám. Ta je rozdělena na několik částí tak, aby bylo zřejmé, do kterých výběhů mohou hráči umístit dinosaury po hodu kostkou. Je tu tedy část s lesy, loukami, občerstvením a toaletami. Nezapomeňte, že hráč, který kostkou hodil, může umístit dinosaura kamkoliv.

Pojďme se podívat na výběhy. Těch je na každé straně celkem 6, a tak si budete muset pečlivě rozmyslet, který zrovna obsadíte. Můžete umisťovat dinosaury do výběhu pro stejný druh, pro páry, trojice a do mnoha dalších. V každé hře je nutné zvolit trošičku jinou strategii. Určitě totiž nechcete sbírat do výběhu stejné dinosaury jako Vaši soupeři. Jejich počet je totiž omezen podle počtu hráčů, a tak není nic horšího, než zjistit, že Váš parádní výběh pro Stegosaura zůstane poloprázdný, protože se jeden z Vašich soupeřů rozhodl, že by bylo fajn, aby Stegosaury shromažďoval právě on.

Pro lepší představu se můžete podívat na video, které najdete na Instagramu v sekci IGTV.

Hodnocení

Pokud Vás dinosauří tématika zrovna moc nezajímá, určitě se na Draftosaura nekoukejte skrz prsty. Jedná se o krátkou hru, kde je téma spíše vedlejší. Komu jsem hru ukázal, tomu se líbila. A ve finále…kdo by nechtěl svůj dinopark, že?

No a jestli se řadíte mezi milovníky těchto prehistorických monster, tak určitě kupujte. Krátká herní doba, velice (opravdu velice) jednoduchá pravidla, napětí, strategie a příznivá cena. Tohle vše se vměstnalo do celkem malé krabičky. Nebýt toho, že mi v balení chybí nějaké mističky, aby se dinousaři nemuseli schovávat v ruce, dal bych klidně 5 hvězd. Takhle jsou to „pouze“ 4, ale ve své kategorii je to jedna z nejlepších her. 

Napsat komentář