MUNCHKIN

Když se řekne „podzemí“, „nestvůry“ nebo „válečník“, tak Vás možná napadne Gloomhaven nebo Descent. A mě? Už několik let je to Munchkin. Samozřejmě si rád zahraji nějakou pořádnou role-playing fantasy hru, ale často na nějaké těžké zápolení v podzemí není nálada. Občas si jen chcete s kamarády skočit do dungeonu, rozrazit pár dveří, zabít nestvůru, vzít poklad a zdrhat pryč. A…samozřejmě doufat, že Vám některý z Vašich „přátel“ nevrazí kudlu do zad.

O hře

Je tomu už 20 let, co tahle bláznivá podzemní taškařice vyšla. Ačkoli pro mě je to teprve 8 let, co jsem hru objevil, musím ji zařadit mezi retro. Vydavatelem je Steve Jackson Games a u nás ji přeložila společnost Blackfire. 

Stejně jako v každém pořádném fantasy, i zde budete bojovat v podzemí s nestvůrami a čelit kletbám. Akorát tu nehledejte dlouhé meče a nebezpečné sekery kované v trpasličím dole. Spíše se budete muset spokojit s krysou na špejli, čapkou z alobalu nebo bezpečnostními sandálky. Čelit nebudete hordě orců nebo draků (i když jeden tam je), ale spíše Pojišťovákovi, Diskusnímu trolovi nebo Pokojové květině. Zní Vám to až moc šíleně? V pořádku. Takový přesně Munchkin je.

Jak se to hraje?

Každý hráč začíná jako člověk bez povolaní na úrovni jedna. Cílem hry je, dostat se až na úroveň 10. Na začátku svého kola rozrazíte dveře do další místnosti, kde už na Vás čeká příšera. Pokud ji porazíte, získáte příslušný poklad a postoupíte na další úroveň. 

Bojová síla nestvůry je vždy zobrazena na kartě. Vaše síla je dána úrovní, na které se nacházíte a bojovými předměty. To znamená, že například zmíněná Krysa na špejli Vám dá bonus +1 a třeba Kroužkové plavečky +3. Pokud budete mít po součtu všech bonusů vyšší sílu než příšera, vítězíte. A teď přijde na řadu ta zábavná část. Jakmile totiž soupeři zjistí, že je pro Vás příšera moc slabá, mohou Vám cestu k vítězství pěkně ztížit zahráním lektvarů, které pomohou nestvůře. Nic moc..

Ale nebojte. Ti stejní „přátelé“ Vám rádi nabídnou pomoc v případě, že na monstrum sami nestačíte. V takové situaci se sečtou úrovně a bonusy obou hráčů dohromady. Pochopitelně za to budou něco chtít. Můžete je uplatit jedním z pokladů, které dostanete za vyhraný souboj nebo třeba kartou z ruky či výzbrojí, kterou máte na stole před sebou. Může se stát, že potvoru neporazíte ani s pomocí. V takovém případě musíte vzít nohy na ramena a utéct. To v praxi znamená hodit 5 nebo 6 na klasické kostce.

Když jsem psal, že za dveřmi na Vás čeká nestvůra, trochu jsem lhal. Občas místo ní natrefíte na kletbu, kartu, která Vám umožní změnit povolání nebo rasu a na karty, které se Vám budou hodit v budoucích soubojích.

Pokud tedy rozrazíte dveře, za kterými je kletba, musíte okamžitě vykonat, co je napsáno na kartě. Občas Vás zbaví Vaší oblíbené zbraně nebo Vám sebere úroveň. V případě, že je za dveřmi jiný typ karty, berete si ji do ruky. Žádný strach. I tak můžete bojovat. Stačí si vyhodit příšeru, kterou máte na ruce. Pokud ani to nechcete udělat, doberete si kartu z balíčku dveří a kolo pro Vás končí.

Ve hře je několik různých povolání a ras, které Vám umožní využívat předměty určené jen pro tu danou rasu nebo povolání. Na druhou stranu se sluší zmínit, že i monstra na Vás budou jinak nahlížet, pokud budete například elf. Dejme si na závěr jeden příklad. Slintající sliz bojuje silou 1. Jestliže je Vaše rasa elf, Slintající sliz dostane bonus +4. Vy jako elf na úrovni 1 bojujete silou 1. Můžete si však dopřát Jupídrink, který Vám dá jednorázový bonus +2 a pokud budete elf s povoláním zloděj, můžete využívat Dýku zrady, která nabízí bonus +3. V tomto případě byste vyhráli, sebrali poklad a postoupili o úroveň výše. Jak jsem již psal na začátku…Počítejte s tím, že Vám to někdo bude chtít ztížit.

Hodnocení

Tahle hra patří mezi mé nejoblíbenější hry vůbec. Sice má dost chyb, kdy sem tam nebudete vědět, jaké pravidlo vlastně platí, ale i tak stojí minimálně za vyzkoušení. Mně osobně učarovala na první dobrou. Vtipné fantasy v kombinaci s jednoduchými pravidly a možností podrazit kamarády? Výborná kombinace, kterou jinde nenajdete. 

Ke hře vyšlo i několik rozšíření, které určitě doporučuji. Dokonce hra pravidelně vychází v různých modifikacích. Nebaví Vás fantasy? Nevadí. Můžete zkusit Zombie verzi. Máte rádi Cthulhu? Jasně, i tahle verze existuje. Vánoce? Velikonoce? Vesmír? Steampunk? V podstatě cokoliv Vás napadne. A v tom je kouzlo a síla Munchkina. Dokáže oslovit opravdu každého.

Napsat komentář