Vyhlášení cen Golden Geek 2021

Dnes v noci bylo vyhlášení velmi prestižních cen Golden Geek. Pro tuzemského hráče je občas těžké zhodnotit, zda je daná hra opravdu tak dobrá, že si zaslouží vyhrát, a to především z toho důvodu, že u nás hry zkrátka vycházejí později. Pokud jste si tedy některé hry nepořídili v anglické verzi, těžko se Vám bude hodnotit, zda si prvenství daná hra zaslouží. Stejně to mám i já. Ne všechny hry jsem měl tu možnost hrát, ale při pohledu na jednotlivá první místa musím říci, že to asi dopadlo tak jak mělo.

Hra pro dva hráče – Radlands

Kategorii her pro dva hráče ovládla karetka od Roxley Games z apokalyptického světa, ve kterém se vše točí kolem vody a právem by Vám mohla připomínat filmový příběh Mad Max. Ano, řeč je tu o Radlands. Z tohoto mám upřímnou radost, protože Radlands je skutečně jedou z nejlepších karetních duelovek, které jsem měl tu možnost hrát. Ve hře se vlastně snažíte uchránit své tři kempy před svým nepřítelem, a naopak za pomoci svých stoupenců, které hrajete na kartách, se snažíte zničit vašeho protivníka. Na začátku kola ale začínáte s velmi omezenými zdroji, a tak je potřeba opravdu dobře (velmi dobře) naplánovat každý tah. Tahle hra by měla stoprocentně vyjít v češtině. Tak snad se někdo najde.

Artwork a Tématická hra – Sleeping Gods

Tady rovnou spojím dvě kategorie do jedné, protože v obou dominovala příběhová hra Sleeping Gods, kterou nám v češtině přinesou REXhry, a to již v tomto roce. Po vizuální stránce musím souhlasit, že se jedná o opravdu nádhernou hru. A herně? Zatím nemůžu soudit, ale věřím, že hru na Deskárně uvidíte.

Kooperativní hra a Hra roku (medium) – The Crew: Mission Deep Sea

Nejlepší kooperativní hrou a zároveň nejlepší hrou v medium ranku se stala kampaňová podmořská karetka s názvem The Crew: Mission Deep Sea. Ve hře budete společnými silami pátrat po ztraceném kontinentu Mu a jen díky vašemu kolektivnímu úsilí můžete dosáhnout cíle. Upřímně se přiznám, že kooperativní hry tohoto typu úplně nevyhledávám, ale The Crew si asi nenechám ujít.

Nejlepší rozšíření – Ztracený ostrov Arnak: Velitelé expedic

Co k tomu říci…před 14 dny měl samotný Arnak triumf v American Tabletop Awards a nyní dominuje i se svým prvním rozšířením v anketě Golden Geek. Je vidět, že dvojice českých autorů vytvořila opravdu něco speciálního. Jen tak dál. Mimochodem. Unboxing tohoto rozšíření naleznete na YouTube Deskárny.

Inovativní hra – Oath: Chronicles of Empire and Exile

Podle hlasování je nejinovativnější hrou Oath. Na tuto parádní deskovku se můžeme těšit díky Fox in the box i u nás v tuzemsku. Cole Wehrle, tedy autor hry, se právem řadí mezi nejlepší herní designéry a po Rootu vytvořil další povedenou hru, která se pravděpodobně ještě dlouho poveze na vlně popularity.

Hra roku (Light) – Kaskádie

Kaskádie tady i támhle…další hra, která sbírá ocenění jak na běžícím pásu. A ono se není čemu divit. Populární téma, snadné mechanismy a zábavný gameplay. Kolikrát je méně více a Kaskádie to stoprocentně potvrzuje.

Hra roku (Heavy) – Ark Nova

Mezi náročnějšími hrami vyhrála titul Hra roku Ark Nova. Deskovka, kterou netrpělivě vyhlíží o čeští deskohráči. U nás ji lokalizovanou vydá Mindok a věřme, že to bude opravdu taková pecka. Jen se trochu bojím, aby ten hype nebyl větší než kvalita samotné hry. Nechme se překvapit, co nám tato zvířátko deskovka přinese.

Párty hra – So Clover!

Belgický Repos může slavit triumf v kategorie párty her se svou hrou So Clover! Jedná se o asociační kartičkovou a zároveň kooperativní hru, ve které se budete snažit uhádnout určitá slova svých spoluhráčů.

Nejlepší Print and play hra – Gloomholdin

Teď si nejspíše budete myslet, že jsem po roce vylezl z nějaké jeskyně…ale já jsem tohle vážně missnul. Karetní print and play Gloomhavenu, který se dá hrát podobným stylem jako Palm Island? Tedy je v ruce? To si stoprocentně musíme ukázat na videu.

Nejlepší sólo hra – Final Girl

Nejlepší sólovkou se stala „překvapivě“ hra určena pouze pro jednoho hráče. V této hororové solitérní deskovce se vžijete do role poslední přeživší dívčinky, která se musí postavit nelítostnému hororovému zabijákovi. Upřímně po této hře už nějakou chvilku pokukuji, a tak to asi nechám na Vás. Jestli byste rádi viděli tento hororový příběh ve videu na Deskárně, dejte vědět.

Nejlepší válečná hra – Undaunted: Reinforcements

Jedná se spíše o rozšíření k předchozím titulům (Normandie a Afrika), protože Reinforcements Vám nabídnout nové scénáře, pravidla a jednotky, které budete moci využívat. Navíc se zde dočkáte i sólo módu, po kterém mnozí volali už v základních krabicích. Uvidíme, jestli nám Mindok vydá i tuto Undaunted krabici.

Tak to bychom měli další ročník ankety Golden Geek. Na závěr jen doplním, že nejlepší podcast je Board Game Barrage a nejlepší doprovodnou aplikací je ta pro Gloomhaven. Upřímně Vám můžu říci, že mám tyto zahraniční ankety rád. Člověk dostane inspiraci ohledně nových deskovek, a pokud se nějaká česká umístí vysoko, tak ho to hřeje u srdíčka. Minulý rok vyhrály české hry Arnak a Under falling sky, tento rok rozšíření k Arnaku. Tak kdo bude hrdě držet český prapor příští rok? Tipnete si?

Autor: David

Napsat komentář