KRÁČÍ DESKOHERNÍ PRŮMYSL DO ZLATÉHO VĚKU? PRODÁNO JE ASMODEE I ACTIVISION BLIZZARD

Už je to nějaký ten měsíc, co bylo oznámeno, že videoherní společnost Embracer Group kupuje jednu z největší firem na poli deskových her – Asmodee. Mimochodem za šílenou částku 2,75 miliardy euro. Dlouho jsem přemýšlel, jestli bych měl o tomto tématu něco sepsat a říkal jsem si, že to asi není úplně potřeba. Minulý týden se ale objevila zpráva, že Microsoft kupuje Activision Blizzard a já jsem začal přemýšlet, jestli tyto dvě novinky mohou do budoucna ovlivnit deskoherní trh a celkové vnímání deskových her. A nejspíše ano.

Vezměme to všechno pěkně popořádku. V prosinci roku 2021 vyšlo najevo, že bylo Asmodee prodáno společnosti Embracer Group. To je jméno, které Vám nejspíše nic neřekne, ale pod tuto společnost patří několik zajímavých videoherních studií, jako například Deep Silver nebo Gearbox Software. Pořád nic? A co když Vám řeknu jména titulů, jako jsou Duke Nukem 3D, Metro 2033 nebo Borderlands? A to není všechno. Embracer Group má momentálně pod palcem přes 130 více či méně známých titulů. A v tuto chvíli i jednu z největších deskoherních firem.

Vraťme se teď na moment k událostem z minulého týdne. Zpráva o koupi společnosti Activison Blizzard gigantem jménem Microsoft obletěla celý svět. Hráči Xboxu šíleli radostí, fanoušci PSka přijali zprávu s lehkými obavami. A hráči deskovek? Těm to bylo asi tak nějak jedno.

Možná si teď říkáte, že Microsoft toho s deskovými hrami opravdu nemá nic moc společného, tak proč to sem motám. Ano, jistě, máte pravdu. Tenhle obchod s deskoherní scénou asi úplně nezahýbe. Ale dovolím si teď jednu úvahu, fabulaci a snad i zbožné přání. Když si totiž vezmeme společnost Blizzard a jejich tituly, určitě se Vám hned vybaví svět Warcraftu. Ano, ten magický svět, který již několik let vídáme i v deskoherním průmyslu. A nutno říci, že poslední tituly Wrath of the Lich King, postavený na Pandemic systému a Small World of Warcraft nebyly vůbec špatné hry. A pod čí křídla tyto hry spadají? Jistě, pod Asmodee. Už chápete, kam mířím? Zkusím Vám ještě více přiblížit své myšlenky. A znovu zdůrazňuji: Jedná se pouze o úvahu, která se může a nemusí vyplnit.

Na jedné straně tady máme videoherního giganta, kterému momentálně patří celá škála úžasných PC titulů. Na druhé straně společnost s menšími videoherními studii, ale zároveň s jednou z nejvýznamnějších deskoherních firem. Moje otázka tedy zní. Bude chtít Microsoft propůjčovat jména svých titulů jiné firmě ze stejné branže? Nebo snad vydá nějakou hru sám? Zažijeme útlum deskovek podle PC předloh?

Řekněme si upřímně, že tonoucí Blizzard se, při propůjčování jmen svých titulů do deskoherního světa, chytal pomyslného stébla. Spíše než propagovat své vlastní značky a své zájmy, potřeboval vydělat další peníze. Jediné štěstí bylo, že poslední hru dělalo vydavatelství Z-Man Games a ne nějaký šikula v Blizzardu. Pokud by tomu tak bylo, pak by hra, ve světle kauz posledních měsíců, zřejmě nebyla moc úspěšná.

Napadá mě hned několik situací, které z těchto dvou obchodů mohou vzejít. Vezměme si to od té nejmíň příjemné.

Je možné že se Microsoft uzavře a nebude chtít firmě ze „stejného světa“ nechat vydělávat peníze na jménech svých předních her. Druhou možností je, že se Microsoft uzavře a vytvoří nebo koupí jiné deskoherní studio a posílí tak své značky. No řekněte, nebylo by skvělé, kdybychom konečně měli pořádnou deskovou hru podle Halo? Nebo podle Forzy? Poslední možností je, že Asmodee a její dceřiné společnosti stále budou vydávat tituly se jmény z portfolia Microsoftu. A proč vlastně ne? Pro Microsoft skvělá reklama, peníze navíc a hlavně budou hru dělat lidé s ohromnými zkušenostmi z deskoherního světa.

A co když to bude všechno nakonec úplně opačně? Nebude Microsoft škemrat u Embracer group, ať udělají nějakou deskovku s jejich titulem? Přeci jen…deskovky jsou již několik let na vzestupu a postupné prolínání deskoherního světa s tím virtuálním již také nějaký ten pátek probíhá. Co když ale Embracer group nebude chtít vytvářet hry cizích firem? Sami toho mají více než dost. Taková RPG deskovka ze světa Metra 2033 by byla minimálně mým vlhkým snem. Ano, vím, že jedna existuje, ale to bych musel být blázen, abych tu hrůzu chtěl hrát.

 Nesmíme ovšem zapomínat i na závazky, které Asmodee má. Myslím tím různé kontrakty a vyvíjené deskovky, které mělo v plánu ještě před samotným prodejem. A zároveň je nesmysl si myslet, že by se Asmodee najednou zaměřilo jen na převod PC her do deskoherní podoby. Představa je to krásná, ale na změny si několik desítek měsíců budeme muset počkat. A kdo ví, co nás po tom čeká. Možná se nezmění vůbec nic. Možná Microsoft vůbec nezajímá deskoherní svět a možná Embracer group koupilo Asmodee jen jako další investici, která půjde o dům dál, jakmile se alespoň trochu zhodnotí. Vše ukáže čas.

A co vy? Jaký na to máte názor?

Napsat komentář