RECENZE: MY CITY

“Tady je ta země zaslíbená, zvěře a ptáků plná, medem oplývající”. Slova praotce Čecha při spatření české krajiny perfektně sedí na úvod této deskovky. 

Po dlouhém putování konečně dorazíte na místo, které skýtá ty nejlepší podmínky pro vybudování nového honosné města. Jak se bude jmenovat? Co bude v erbu? Hmmm…To vše už bude na Vás. Dáte si do svého erbu obrovitého medvěda, abyste všem ukázali svou sílu? Nebo raději orla, který perfektně vystihuje Vaší dravost? A co název? Ponese město Vaše jméno nebo ho pojmenujeme po Vašem oblíbeném jídle? To vše je na začátku na Vás. Tohle totiž není klasická hra, ale tetrisová legacy deskovka. A právě slovo “legacy” hraje v této hře významnou roli. Své město budete postupně budovat během 8 kapitol, které Vám do hry přichystají nejedno překvapení.

Parádní zpracování

Ještě než se dostaneme ke hře samotné, rád bych se zastavil i u toho, co najdete v krabici. Sám jsem byl velice mile překvapen z toho, co vše na Vás vykoukne, když odkryjete horní víko.

Hned na začátek na Vás samozřejmě bafnou pravidla s menším nastíněním legacy módu. Ty jsou velmi jednoduchá a spíše v nich najdete pokyny pro umisťování budov. Legacy mód má totiž tu výhodu, že další pravidla dostáváte do hry postupně, a tak se je učíte až v průběhu. 

Já byl ale spíše unešen z kartonových budov, které šli tak jednoduše vyloupat, až mě to posadilo na zadek. Spousta lidí si asi řekne, o čem to tu píši, ale věřte, že i taková drobnost mi vykouzlí úsměv na tváři. Není totiž nic horšího než špatně vyloupnutý žetonek, který na kartonové desce nechá kus vrchní papírové části. Asi víte o čem mluvím.

Dokonalý hrací plán

Na začátku jsem psal o tom, že My City je tetrisovou hrou. Proto jsem se trochu obával hracího plánu. A proč? Protože v měnící se hře se musíte pořádně zamyslet, jak takový plán bude vypadat. Musíte promyslet každičké umístění budovy v každé z 24 her, které najdete v 8 kapitolách.

Moje obavy však byly naprosto zbytečné. Stromy i kameny jsou perfektně umístěny na to správné místo tak, aby neposkytovaly zbytečnou výhodu nebo naopak nevýhodu. I tekoucí řeka, les a hory jsou přesně tam, kde mají mít, abyste si pořádně zavařili mozek při umisťování každé jednotlivé budovy.

Navíc už hned na začátku Vám bude jasné, že některá volná místa tam nejsou jen tak. Už zpočátku se tak můžete těšit na další vylepšování hracího plánu a jeho okolí.

Bez spoilerů o hře

A hurá k samotné hře. Na začátku hry si vezmete hrací desku, na kterou napíšete název Vašeho města. Dostanete budovy, které jsou rozděleny na 3 barvy – červené, žluté a modré. Každý hráč dostane stejnou sadu budov. 

Na začátku každé hry si ještě musíte zamíchat balíček karet, který určuje, jakou budovu budou všichni hráči v daném kole stavět. Je skvělé, že všichni hráči hrají najednou, takže se vyhnete nepříjemnému dlouhému čekání, když hrajete s přemýšlivějšími hráči.

 Po otočení vrchní karty začíná hra. První budovu musíte umístit tak, aby přiléhala k řece a každou další budovu tak, aby se dotýkala dříve postavené budovy. K tomu všemu se budete snažit o překrývání jednotlivých kamenů a prázdných polí, protože za ně dostanete na konci hry záporné body. Naopak určitě nechcete stavět přes jednotlivé stromky, protože ty Vám naopak dají body plusové.

10 hodin zábavy s obálkami

Pokud jste ještě nikdy nehráli legacy hru, možná budete mile překvapeni, jak návykový tento typ her je. Pro hráče, kteří mají rádi, když se stále něco mění, je tenhle mód doslova rájem. Z obálek, na kterých jsou názvy kapitol, si můžete sami domyslet, jak moc se hra bude měnit. I hrací plán Vám svými prázdnými místy napovídá, že nějaká ta změna a samolepky přijdou. 

V každé jednotlivé obálce s kapitolou najdete nová pravidla pro následující 3 hry. Určitě je lepší, pokud tyto 3 hry, tedy jednu kapitolu, odehrajete najednou. Nemělo by Vám to zabrat více než 90 minut, což je určitě příjemná herní doba. Kromě zmíněných pravidel na Vás čekají samolepky, další komponenty, karty a spousta překvapení.

Po každé jednotlivé hře si nejúspěšnější hráči vybarví políčka pokroku, které určují celkového vítěze hry. Zároveň na svůj hrací plán dostanou některou z menších nevýhod. Naopak hráči, kterým se dané kolo tolik nepovedlo, dostanou nějakou tu výhodičku do dalších partií. Po 24 hrách se stává vítězem ten, kdo nasbíral nejvíce bodů pokroku.

Hodnocení

Pokud jste o hře něco málo slyšeli, možná se divíte, že jsem nezmínil “nekonečnou hru”, kterou můžete hrát stále dokola po dohrání legacy módu. Upřímně mě tahle verze netáhne a nechci si kazit skvělý zážitek, který jsem z legacy módu měl. Co si budeme. Většina legacy her je skvělá právě díky tomuto módu, a pokud má hra i verzi s nekonečným hraním, většinou to za to moc nestojí.

Pokud tedy budeme mluvit o této příběhové části, tak musím říci, že jsem byl velmi mile překvapen. My City je naprosto skvěle vyváženou hrou. I pokud prohrajete prvních 5-6 her, neznamená to, že nemůžete vyhrát. Způsobů, jak získat vítězné body pokroku, je tolik, že bude spíše na škodu, když se budete chtít soustředit na všechny z nich. Zároveň i změny na hracím plánu po každé hře jsou provedeny velmi elegantně a tak, aby tolik neovlivnily hru do pozdější fáze. 

Schválně si třeba v polovině hry porovnejte hrací plány s protihráči a zjistíte, že každý vlastně hrajete jinou hru. I když jde stále primárně o přikládání dílku na plochu, stejně bude každý hráč preferovat sběr pokrokových bodů jiným způsobem. Jak? To zjistíte až při hraní. Spoilovat Vám tu nebudu :).

Na závěr bych se s Vámi rád podělil ještě o jednu skutečnost. Pokud budete hrát My City pouze ve dvou hráčích, tak si legacy mód můžete zahrát klidně znovu. Prozradím Vám, že se žádné komponenty neničí, a tak nic nebrání tomu zkusit hru znovu a s jinou taktikou. Navíc hru seženete za zhruba 750 CZK, což je naprostá paráda. Zvlášť pokud si jí budete moci zahrát dvakrát.

Já si hru užíval každičkou chvíli a vždy se těšil na další kapitolu. Nemůžu tedy jinak než za 8,5 bodu.

Napsat komentář