RECENZE: NA LOUCE

Sluníčko svítí, vlahý ranní větřík Vám fouká do tváře a vy se pomalu chystáte na svůj celodenní výlet. Fotoaparát se líně pohupuje na krku a fotoalbum mlsně vykukuje z kapsy. Kam se tedy vydáme? No přeci do lesů, skal a především na louku.

Tak nějak by klidně mohlo začínat vyprávění o našem společném putování přírodou. Ve hře se vžijete do rolí nadšených pozorovatelů a vybaveni fotoaparátem si budete do fotoalba zaznamenávat Vaše nevšední objevy. A věřte, že jich nebude málo. Pokud jsem Vám příběh nastínil až moc romanticky a jednoduše, tak se omlouvám. Ve skutečnosti Vám dá hra celkem zabrat a občas se Vám bude mozek pěkně vařit. Nejde totiž pouze o shromažďování fotek z přírody, ale do svého alba je budete muset umisťovat v logické posloupnosti. Jak? No nejdříve třeba housenku, poté motýlka a až následně ptáčka. Ale už dost tlachání a jdeme si prohlédnout krabici.

Nastojato nebo naležato?

Tak ke které skupince lidí patříte? Dáváte si hry na bok nebo je necháváte ležet? Pokud se řadíte do první skupiny lidí, tak Vás musím malinko zklamat. V krabici je sice moc pěkný insert, díky kterému máte hru téměř okamžitě připravenou, ale běda, když dáte krabici na bok. Po otevření Vás nečeká nic moc hezkého. Já osobně jsem to vyřešil pytlíčky na karty, které v balení sice nejsou, ale věřím, že nějaký doma najdete. Voilà a stačilo to. 

Jinak najdete v krabici několik desek s tábořištěm, hrací desku, hráčské komponenty a pochopitelně karty. Ty bohužel nejsou v klasickém formátu, což je ve výsledku veliká škoda. Kdyby totiž byly, mohly by karty obsahovat jména živočichů a nějakou tu zajímavost. To sice najdete v rejstříku karet, který také najdete v krabici, ale ruku na srdce. Podíváte se do něj během hraní? Já to tedy neudělal ani jednou. Škoda. Ale pojďme si hru připravit.

Pro dva nebo pro tři? Je to jedno

Jak jsem již psal, tak příprava hry není nikterak složitá. Tipnul bych si, že po vyndání z krabice máte do minutky připraveno. Podle počtu hráčů si vezmete příslušnou desku s táborákem, na kterou náhodně rozmístíte žetony se symboly, za které můžete získat vítězné body. V menším počtu hráčů potom nesmíte zapomenout zadělat některé výřezy pro hraní akcí. 

Dále připravíte hlavní desku, na kterou poskládáte jednotlivé karty. Ty jsou rozděleny na světové strany a podle toho také budou rozmístěny. Abych byl tedy konkrétní, tak levý sloupec bude tvořen kartami West (W), prostřední dva kartami South (S) a pravý sloupec kartami East (E). Hráči si poté vezmou své akční žetonky, vyberou si řádek z hlavní desky a veškeré karty z řádku si posbírají jako svou počáteční ruku. Navíc dostanou žeton cesty, počáteční kartu půdy a jednu kartu z balíčku North (N), který v polovině hry nahradí balíček South (S).

Vrchní akce a vykládání karet

Při putování přírodou budete využívat 5 žetonů akcí (ve 4 hráčích pouze 4 žetony). Můžeme si je rozdělit podle čísel, které na nich jsou, tedy 1-4 a na posledním pátém je symbol otazníku. Ten budete muset odložit při hře ve čtyřech.

Teď už ale k samotným vrchním akcím. Na každém žetonu je číslovka a symbol, který Vám říká, že je možné vyložit kartu z ruky. Ve svém tahu si vezmete akční žeton a přiložit ho k herní desce s kartami z jakékoliv strany. Následně si podle čísla na žetonu odpočítáte karty a příslušnou kartu si vezmete. Pokud byste chtěli (a chtít určitě budete), můžete nyní vyložit jakoukoliv kartu do Vaší oblasti louky. Samozřejmě za předpokladu, že máte všechny potřebné symboly. Sice se několikrát stane, že Vám protihráč vyfoukne kartu přímo pod nosem, ale nezoufejte. Těch kombinací je nespočet, takže věřím, že si nějakou další rychle najdete.

Spodní akce a posezení u táboráku

Určitě se několikrát dostanete do situace, kdy už nebude volné místo na hlavní desce tak, abyste získali svou vysněnou kartu. Nebo budete mít moc karet na ruce. Nebo Vám dojdou cesty. Přesně pro tyto případy jsou na akčních žetonech i spodní akce, které můžete využít u táboráku. Budete si tak moct vzít jakoukoliv kartu nebo dvě cesty nebo si prohlédnout 3 karty z libovolného balíčku a jednu si nechat a nebo případně vyložit dvě karty z ruky.

Přiznejme si, že častěji budete hrát žetony pro získávání a vykládání karet, ale jsou určité chvíle, kdy si raději sednete k táboráku a využijete spodní akci. A to hlavně v případě, že se Vám podařilo nasbírat symboly, které jsou spolu sousedící právě u ohýnku. Jestli-že je totiž máte a zároveň zahrajete spodní akci žetonu, můžete si zabrat místo mezi těmito symboly a v konečném důsledku získat důležité vítězné body. A věřte, že hlavně ve dvou hráčích je o takové pozice nelítostný souboj.

Na jih a na sever

Tímto způsobem se v každém kole budete střídat v provádění akcí. Hlavním úkolem je vytvořit nejlepší album s těmi nejobdivuhodnějšími objevy. Pokud se Vám to podaří, budete právoplatně prohlášeni za nejlepšího fotografa a objevitele.

Své putování začínáte směrem na jih s balíčkem karet South, který si v polovině hry vymění za balíček North a vyrazíte na sever. Tam na Vás budou čekat větší a dravější zvířata, hezčí stavby a pestřejší rostlinky. Je tak velice důležité, abyste si v první polovině hry připravili půdu pro cestu na sever, protože některé symboly se Vám budou v druhé půlce hry sbírat jen ztěží. Pokud si tedy překryjete motýlka nebo tlapku, budete pravděpodobně horko těžko vykládat například Rysa. Ale nebojte. Po několika zahraných hrách se Vám tohle všechno dostane pod kůži a chybovat budete čí dál tím méně. 

Hodnocení

Pokud se Vám mé krátké shrnutí pravidel a hry zdá zmatené a hře nerozumíte, tak zamiřte na Youtube kanál Deskárna, kde najdete gameplay. Podle něj se hru můžete v klidu naučit a s obrazovým vjemem pravidla určitě snáze pochopíte.

Teď už ale k hodnocení. Ta hra je jedním slovem úžasná. Už dlouho se mi nestalo, že bych chtěl hrát jednu deskovku znovu a znovu. Ten způsob, jakým si tvoříte své album, je dokonalý. Logické navazování symbolů se Vám za chvíli vryje pod kůži a už nebudete tolik přemýšlet nad tím, co se s čím kombinuje. 

Další parádní věcí jsou akční žetony, které můžete použít dvěma způsoby a budete si tak muset dobře rozmyslet, jak své kolo odehrajete. Na louce je hra, která se hraje celkem ve svižném tempu a nedá se říci, že během soupeřova kola nemáte co dělat. Spíše naopak. Celou hru budete přemýšlet na těmi nejlepšími kombinacemi a kolikrát si ani nevšimnete, že už jste zase na řadě. Pro někoho to může být mínus. Hra je opravdu spíše solitérní a interakce mezi hráči nulová. Mně osobně to však vůbec nevadí a u každé partie se dokonale bavím. Jedinou nevýhodou jsou menší karty, na kterých by mohly být informace a jména o vyobrazeném zvířeti či rostlině. Na druhou stranu chápu, že pokud by karty byly větší, zabíraly by na stole o dost více prostoru.

Když to vezmu kolem a kolem, tak bych si troufl říci, že tu máme aspiranta na Hru roku, a pokud Na louce nebude alespoň v úzkém výběru, tak se budu hodně divit. Tohle je zasloužených 5 hvězd a jedna z nejlepších rodinných her za poslední dobu. Tohle si rozhodně kupte. Nebo alespoň vyzkoušejte.

Napsat komentář