HRY NEJEN PRO DVA

Krycí jména duet, Patchwork, 7 Divů světa duel, Memoir 44, Pandemic…a je to. To je takový klasický seznam her pro dva, kde si každý najde něco. Bezesporu jsou tohle všechno kvalitní hry, které si zaslouží být na vrcholu takovýchto žebříčků, ale…

Můj TOP 5 je spíše plný her, které sice nejsou primárně pro dva hráče, ale ani ve dvou neztrácejí své kouzlo. Proč si tedy nekoupit hru, která bude zajímavá ve dvou, ve třech i více hráčích? A ještě jedno plus. V tomhle žebříčku jsou všechny hry parádní, takže pokud se Vám bude spíše líbit třeba hra zasazena do přírody, středověku nebo nějaká karetka, tak si ji klidně dosaďte na první místo.

5. místo – Pelíšek

Pro milovníky kočiček je tohle pravděpodobně číslo jedna. Nicméně se nenechte zmást roztomilými obrázky a kočičkou na obalu. Tahle hra pořádně potrápí Vaše mozkové závity. Je to takový Azul smíchaný s Patchowrkem. Vyhrajete jedině, pokud ušijete kočičí pelíšek z těch správných kusů látky. Budete tak muset dávat pozor, které barvy a tvary napojujete. Hra vypadá naprosto parádně, má jednoduchá pravidla, ale vyhrát není úplně snadné. A jedna skvělá zpráva na závěr. Pelíšek vyjde už v květnu v češtině a já Vám určitě připravím nějaký unboxing a návod.

4. místo – Villagers

Hra, kterou je v tuto chvíli opravdu velice obtížné sehnat, ale pokud byste na ní někde narazili, neváhejte. Budování své vlastní vesnice řetězením různých navazujících profesí je neuvěřitelně chytlavé a zábavné. Tuhle pěkně vypadající karetku si hlavně užijete v jakémkoliv počtu hráčů. Je sice pravdou, že Villagers nejsou v češtině, ale kromě pravidel tam toho textu moc není. Tak šup, šup zakladatelé. Jde se makat! Recenzi najdete na webu deskarna.cz nebo na Instagramu.

3. místo – Parks

Bronzovou příčku obsadila hra, která se snad vyplatí už jen tím, jak vypadá. Pěkně zpracované komponenty, skvělý insert, nádherné obrázky na kartách a k tomu přibalená atmosféra amerických parků. Nejenže Parks vypadají skvěle, ale také se velmi dobře hrají. A navíc máte opravdu pocit, že se na chvíli ocitáte v úchvatné přírodě. Pokud se tedy řadíte mezi milovníky přírody, fotografování a zvířat, (ne)kupujte. S Parks je to totiž podobné jako s Villagers. Momentálně je velice složité hru sehnat. Snad to nebude dlouho trvat a bude opět skladem. Jakmile se tak stane, budu Vás informovat.

2. místo – Orléans

Parádní středověká hra, na kterou se v Česku dost často zapomíná. A přitom je to 25. nejlépe hodnocená hra na BGG. Orléans má geniální mechanismus hry, kdy si vlastně v každém kole z látkového pytlíku taháte různé postavy, díky kterým můžete dělat akce a získávat další postavy. Musíte tak vybalancovat jejich počet v pytlíku, protože si pokaždé berete jen určitý počet. Jedna z nejlepších her vůbec. A navíc nabízí desítky (nepřeháním) kombinací k vítězství. Hra sice nevyšla v češtině, ale nezoufejte neangličtináři. Komponenty jsou bez textu a pravidla se dají najít na internetu. Já Vám v nejbližším období natočím videonávod.

1. místo – Iniciativa

Tahle detektivní novinka, která vyšla zhruba před týdnem, Vám občas pěkně zavaří mozek. Za své peníze dostanete parádní herní zážitek a celkem i dost času strávených jejím hraním. Iniciativa je výborná hra na dlouhé pandemické večery. Řešení záhad, tajemství a šifer je velice návykové a chytlavé. Navíc je celková atmosféra dokreslena komiksem, který Vás celou hrou provází. Ocitnete se v roli teenagerů, kteří na domovním výprodeji objeví hru The Key a následně se začnou dít podivné věci. Iniciativa využívá Váš důvtip na maximum, protože i ta nejmenší součást krabice může být součástí hry a šifer. Ale to bych už vyzradil moc. Tuhle hru si určitě zahrajte. Ve dvou funguje výborně. V týdnu se můžete těšit na unboxing a později i na recenzi.

Napsat komentář