VILLAGERS

Jak byste jako zakladatel vesnice ve středověku přiměli výrobce a řemeslníky, aby pracovali právě ve Vašem městečku? Jak například přesvědčíte chlápka, který vyrábí dřevěné vozíky? No přeci tím, že mu řeknete, že u Vás ve vesnici pracuje výrobce kol i dřevorubec a tím pádem nebude muset shánět potřebné věci kdekoliv jinde. A výrobce sýra zase utáhnete na mladou ženu, která mu prodá mléko.
Takto nějak by se dalo popsat budování vesnice ve hře Villagers. Všechno má svůj jasný logický řád. Pojďme se spolu podívat na tuhle zajímavou karetní draftovačku.

O hře

Upřímně hned na začátek. Hra se mi zalíbila ihned, jakmile jsem ji před pár lety viděl na Kickstarteru. Já vím, já vím. Se sehnáním je to v Česku složitější, ale narovinu Vám říkám, že to za to opravdu stojí. No…budu se snažit, aby tento text nebyl plný ód a blahozpěvů, i když si to Villagers zaslouží. Alespoň podle mě.

Ve hře se budete snažit nalákat nové lidi, řemeslníky, do své vesnice a řetězit na sebe navazující profese tak, aby Vám přinášely peníze (vítězné body). Jak jsem již psal na začátku. Výrobce vozíků se neobejde bez výrobce kol a dřevorubce. Jakmile tyto dva chlapíky dostanete do své vesnice, můžete pomýšlet na pozvání právě vozíkáře. A o tom to celé je. Vzít si ty správné karty a zahrát je tak, abyste na konci hry měli pěkně fungující vesnici. Hra kromě řetězení karet spoléhá na draftovací mechanismus, který není nijak svíravý a nechává Vám celkem dobrý prostor pro svá vlastní rozhodnutí. 

Příprava hry

Pojďme si přiblížit počáteční rozložení hry. V krabičce najdete 100 karet vesničanů, kteří budou postupně postávat u “cesty”, ze které je budete vábit do své vesničky. Základních 6 vesničanů vyložíte na cestu, zbylé karty zamícháte a utvoříte 6 balíčků, které umístíte lícem dolů nad vyložené vesničany na cestě. V každém takovém balíčku bude tolik karet, kolik je hráčů krát dva. Pokud tedy budete hrát ve 4 hráčích, budete mít v každém takovém balíčku 8 karet. Ještě nezapomeňte umístit pod druhý balíček kartu “první trh” a pod šestý kartu “druhý trh”. Tyto karty Vám vysvětlím později.

Následně rozdáte každému hráči 5 karet do ruky a ze zbylých utvoříte “rezervu”. K té se také dostaneme později. Kromě počátečních karet dostane každý hráč ještě 8 mincí, kartu zakladatelů a kartu vesnice.

Jak se to hraje?

V tuto chvíli máte ve své vesnici pouze kartu zakladatelů otočenou stranou s mincí nahoru. V dalším průběhu hry budete karty získávat v draftovací fázi a umisťovat do vesnice ve fázi vykládání.

Hráči se ve fázi draftování střídají po každé dobrané kartě. Na začátku si všichni vezmou pouze dva vesničany. Tento limit však můžete zvýšit vyložením určitých karet. Maximum je však 5 karet za kolo. Pokud dobíráte vesničana z “cesty”, ihned zaplňte prázdné místo vrchní kartou z balíčku, který je nejvíce vlevo.

Mezi draftovací a vykládací fází nezapomeňte na obnovení  “cesty”. Každý hráč dostane po draftu jednu minci, kterou může umístit na jednoho z vesničanů, kteří postávají na cestě a tím ho na tomto místě udržet i do dalšího kola. Ostatní vesničané bez mince se odhodí a prázdná místa se doplní z rezervy. Díky tomu se do celkové hry dostane poměrně dost karet, a tak se nemusíte bát, že byste svůj řetězec neměli šanci dokončit. I když, i to se může občas stát.

Po obnově cesty přichází na řadu vykládání vesničanů do vesnice. Tady už se hráči nestřídají po každé vyložené kartě, ale až po kompletním odehráním tahu. Při vyložení musíte vždy dodržovat posloupný řetězec, který je i celkem intuitivní. Výrobce sýra tak logicky nebude ve vesnici, kde není chovatel dobytka a dojná.  

Kromě řetězce, který je na každé kartě znázorněn, budete muset hlídat i “zámečky”. Karty s takovým symbolem totiž potřebují ke svému zahrání jiné profese. A tady přichází na řadu důležitý taktický prvek. Vezměme si například kartu rybáře, která má na sobě symbol zámečku a vedle něj nápis “lodník”. Znamená to, že rybář se bez lodníka při zahrání neobejde. Pokud tedy lodníka vlastníte, dostanete 2 mince z banku, které si uschováte na jeho kartě. Pokud však lodníka vlastní soupeř, budete muset obětovat 2 peníze právě jemu. No a jestliže lodníka nemá ani jeden z hráčů, tak jednoduše platíte do banky. Je tak opravdu malá šance, že byste nemohli zahrát kartu, kterou chcete. Maximálně jste vždy limitováni penězi.

A u těch se teď zastavme. Na začátku máte pouze 8 mincí. Ale jak získat další na případné placení? Po dobrání prvních dvou balíčků karet nad cestou se spustí fáze trhu. V té dostanete tolik peněz, kolik mají Vaši vesničané na sobě (právě díky odemykání zámečků) a vytištěné v symbolu zlaté mince. Druhá fáze trhu se spustí ve chvíli, kdy doberete veškeré karty z balíčků nad cestou. A opět obdržíte tolik peněz, kolik máte mincí na kartách a vytištěných na samotných vesničanech. Tentokrát se berou v potaz nejen symboly zlatých mincí, ale i těch stříbrných. Za ty většinou získáváte více bodů, pokud splníte danou podmínku.

No a to je konec. Hráč s nejvíce penězi se může prohlásit za nejúspěšnějšího zakladatele. Fotky pro lepší představu, jak se hra hraje, najdete na Instagramu a videonávod se brzy objeví na YouTube.

Hodnocení

Co říci závěrem? No zaprvé jsem velice překvapen, že po této karetce neskočil některý z českých vydavatelů. Česká lokalizace by hře určitě slušela. Na druhou stranu nemusíte být zrovna zdatný angličtinář, abyste si hru mohli zahrát. Jen pramálo karet má na sobě nějaký text a jelikož v této hře není moc prostor pro škození, můžete se případně zeptat protihráčů, co daná karta znamená.

Za druhé je tahle hra přesně taková, jakou bych jí očekával. Zábavná, napínavá, jednoduchá a moc hezky vypadající. Je až zarážející, jak Vás Villagers vtáhnou atmosférou do hry. Budete si opravdu připadat jako zakladatel, který se snaží vyšperkovat svou vesnici. Moc se mi líbí, jak jsou na sebe navázané jednotlivé profese skrze zámečky a řetězovou posloupnost. Je vidět, že se nad tím opravdu někdo zamýšlel. Za mě jednoznačně plný počet.

Napsat komentář