KRVAVÝ TRŮN

Cože to je za hru? Kdy to vyšlo? To je nějaký starý nebo co? Možná Vás také nějaká taková otázka napadla. Když píšu tento článek, o této francouzské hře byste toho našli pramálo. Byla by však veliká chyba se Krvavému trůnu nevěnovat. Už jen to, že hra na domácí půdě získala první místo o hru roku 2020. 

A kdo ví? Možná tu máme po dlouhé době opravdu kvalitní, záludnou a lstivou blafovací hru.

O hře

Ještě než se pustíme k těm kladům, kterých je opravdu hodně, zastavme se u krabičky. Ta je naprosto příšerná. A to teď nemluvím o artu, který se mě osobně moc nelíbí. Ale to nechme stranou. Box, ve kterém je hra uložena, je sice zajímavý, nicméně neuvěřitelné náchylný na jakékoliv malé poškození. Možná Vás překvapí, že hra nemá klasické víko shora, ale na boku je vysouvací šuplík. Ten bude trpět neustálým vysouváním a zasouváním nejvíce a už po pár hrách se mi karton láme. A je tu ještě jedna věc. Na spodní a vrchní straně je potisk na jakési folii místo toho, aby byl přímo na kartonu. No a hádejte. Folie se odlupuje. Možná to někomu připadá jako malichernost, jenže já jsem ten typ hráče, který si rád zachovává deskovky v tom nejlepším stavu. I ty levnější, kterou Krvavý trůn bezesporu je. A tak mě celkem mrzí, že vlastně pár dní po zakoupení hra vypadá jako starší kousek. No nevadí. To byl asi jediný minus a teď k tomu veselejšímu.

Krvavý trůn je hra určena pro 3-5 hráčů ve věku od 10 let a s herní dobou kolem 20 minut. Jedná se o blafovací hru, ve které budete muset predikovat akce svých protihráčů a zároveň tomu přizpůsobit svou taktiku. Zabíjení je v této karetce na denním pořádku a slitování je na úrovni nula. Ve svižném tempu se tak budete snažit vylézt přes mrtvoly protivníků až na samotný trůn, který zůstal osamocen po smrti krále. Tak tedy. Král je mrtev, ať žije král.

Jak se to hraje?

Každý hráč se ujme jednoho rodu lačnícím po opuštěném trůnu. V praxi to znamená vzít si všech 6 karet postav a 4 karty pletich. Zkráceně všechny karty daného rodu. K tomu všichhni obdrží jeden bod vlivu a začínající hráč navíc kartonovou korunu a kopí. Nic složitého za těmito symboly nehledejte. Koruna symbolizuje začínajícího hráče a kopím se na začátku hry určí směr vyhodnocování karet. 

Jakmile si hráči zamíchají svých 10 karet rodu, musejí 3 z nich odstranit ze hry. Tohle řešení je celkem elegantní. Zaručí Vám tak, že nikdo nebude hrát v každé hře stejnou taktiku, ale bude ji muset více či méně přizpůsobit zbylým kartám. 

Hra se skládá ze 6 kol, ve kterých jsou vždy 2 fáze – vykládací a vyhodnocovací. Vaším cílem je mít na konci hry nejvíce bodů vlivu. Neeliminujete tak hráče jako je to například v Milostném dopise, ale pouze jeho postavy. Pojďme se mrknout, jak probíhají herní kola.

Počínaje začínajícím hráčem vyloží každý hráč kartu do tzv. řady intrik. Umisťovat ji můžete na oba konce řady, ale nikdy nesmíte vložit kartu mezi dvě další. Nezapomeňte, že karty se vykládají lícem dolů. Soupeřovy karty tak uvidíte až ve chvíli otočení. Na své se můžete kdykoliv podívat.

Jakmile mají všichni kartu v řadě intrik, začíná fáze vyhodnocení. Tady se již nejede podle pořadí hráčů, ale podle směru vyhodnocování karet. Hráč, který byl v prvním kole poslední, může klidně umístit svou kartu na první místo v řadě intrik a tím začínat s vyhodnocováním.

V této fázi má hráč dvě možnosti. Buď kartu otočí a okamžitě vyhodnotí její efekt nebo hru nechá zakrytou lícem dolů a položí na ní žeton vlivu. Odhalené karty postav zůstávají v řadě intrik do té doby, než jsou zabity jinou kartou a jejich efekt se vyhodnocuje v každém kole. Jedno důležité upozornění. Efekt karty musíte vyhodnotit, i kdyby měla cílit (což většinou znamená zabít) Vaší kartu. Naopak karty pletich se po odhalení a vyhodnocení odhodí. Veškeré odhozené a zabité postavy si hráči vykládají před sebe, aby bylo zřejmé, které karty již hráč použil. Pokud odhalíte kartu, na které jste v předešlých kolech skládali žetony vlivu, berete si zároveň i všechny nastřádané žetony. 

Od druhého kola můžete využít zajímavý taktický prvek překrývání. Ve fázi vykládání tak můžete překrýt svou jinou kartu v řadě intrik a tak jí například ochránit před soupeřovým zbrojnošem, který bez milosti zabíjí sousedící karty. Překrytou kartu nemůžete použít do té doby, než bude vrchní karta odstraněna.

Takto se střídají v 6 kolech tyto dvě fáze a na konci se spočítají body vlivu. Hráč se největším vlivem vítězí a stane se novým králem. Nezoufejte, pokud se budou Vaše karty v řadě intrik odstraňovat ještě před tím, než je budete moci vyhodnotit. Do dalšího kola zkuste jinou taktiku. Nebo klidně i do další hry, protože Krvavý trůn se hraje opravdu rychle.

Hodnocení

Od hry jsem toho moc neočekával, protože v tomto žánru mám svého favorita a tím je několik let Milostný dopis. No…Ale možná je na čase změnit krále. Když si hru porovnám s hrami jako jsou Citadela nebo Mascarade, tak musím říci, že Krvavý trůn je mnohem stravitelnější, časově méně náročný, strategičtější a mnohem zábavnější.

A největší výhodou je, že funguje výborně ve 3,4 i 5 hráčích. To se také tolik nevidí.

Tahle hra si zaslouží mnohem větší pozornost. Nevadí, že je to hra malá a není to obrovská budovací nebo válečná deskovka. Ve svém žánru je to špička. Dobrá práce Albi. Přinesli jste nám hru, která má šanci usednout na trůn v kategorii intrikářských karetek.

Napsat komentář